Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Λαμπρός ο εορτασμός του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στο Ζαβλάνι Πατρών

Με κάθε θρησκευτική λαμπρότητα και με τις ευχές και ευλογίες του Σεπτού Ποιμενάρχου μας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου εορτάσθηκε η μνήμη του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου εις το Ιερόν Μετόχιον της παλαιφάτου Ιεράς Μονής Μαρίτσης εις Ζαβλάνι Πατρών.

Την παραμονή ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος υπό του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών Αρχιμ. π. Αρτεμίου Αργυροπούλου, ο οποίος ανεφέρθη εις την λιπαράν παιδείαν του μεγάλου Πατρός, εις το "κίνημα" των Κολλυβάδων αλλά και εις την Ορθόδοξον παράδοσιν, φορείς της οποίας υπήρξαν οι αγράμματες μεν αλλά ευσεβείς και φιλόθεαι "γιαγιάδες".


Την κυριώνυμον ημέραν ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου. Ο Θεοφιλέστατος ανεφέρθη εκτενώς εις τα παρά του Κυρίου δοθέντα τάλαντα εις τον Όσιον μεταξύ των οποίων εις το χάρισμα της μνήμης και εις το πολυγραφώτατον του μεγάλου Πατρός της Εκκλησίας. Ανεφέρθη εις τον Αόρατον Πόλεμον, εις το Νέον Μαρτυρολόγιον, εις το Ιερόν Πηδάλιον και εις τη Νέαν Κλίμακαν. Επεσήμανεν ότι ο Άγιος ετόνιζεν ιδιαιτέρως την αξίαν της νοεράς προσευχής και της συνεχούς Θείας Κοινωνίας.

Το εσπέρας της εορτής ετελέσθη Μεθέορτος Εσπερινός και Ιερά Παράκλησις μετά θείου κηρύγματος υπό του εφημερίου Αρχιμ. π. Γερβασίου Παρασκευοπούλου.

Συλλειτούργησαν ο εφημέριος του Ιερού Μετοχίου Αρχιμ. π. Γερβάσιος Παρασκευόπουλος και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Κολώνης μετά των διακόνων π. Παναγιώτου Γιαννόπουλου και π. Παναγιώτου Λάγιου.

Στις Ιερές Ακολουθίες έψαλλαν ο Νομικός σύμβουλος της Ι. Μ. Πατρών κ. Πέτρος Ρηγάτος και οι Κωνσταντίνος Τσίγγανος και Παναγιώτης Τσίγγανος.









Δεν υπάρχουν σχόλια: