Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020

29 Δεκεμβρίου, μνήμη των Αγίων Νηπίων των υπό Ηρώδου αναιρεθέντων

 
Ένας Σύρος πρόσφυγας φιλά την κόρη του, καθώς περπατά μέσα σε μια καταιγίδα προς τα σύνορα της Ελλάδας με την Π.Γ.Δ.Μ, κοντά στο ελληνικό χωριό της Ειδομένης,
 
Σεπτέμβριος 2015.
Η φωτογραφία είναι του Γιάννη Μπεχράκη.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχο!!!

Ανώνυμος είπε...

Συγκλονιστική η φωτογραφία και το μήνυμα που εκπέμπει.

Ανώνυμος είπε...

Ολίγα τινά αλιευθέντα εκ του διαδικτύου για την ιστορία της φωτογραφίας:

Η ιστορία πίσω από τη διάσημη φωτογραφία με τον πατέρα-ήρωα
Είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες του προσφυγικού - μεταναστευτικού. Πρωταγωνιστής ένας Σύρος πατέρας που κρατά στην αγκαλιά το παιδί του και περπατάει στην γέφυρα της Ειδομένης, διασχίζοντας τα σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων, τον Σεπτέμβριο του 2015. Βρέχει και το μόνο που τον καλύπτει είναι μια πλαστική σακούλα σκουπιδιών, που κρέμεται στους ώμους του σαν κάπα. Δεν κουβαλάει πράγματα. Έχει μόνο αγκαλιά το κοριτσάκι του και το φιλά προστατευτικά κοιτάζοντας προς την ελευθερία. Το συγκεκριμένο καρέ έμεινε στην ιστορία και χάρισε στον Μπεχράκη το βραβείο Πούλιτζερ.

Πρόσφυγας διασχίζει την Ειδομένη
Μιλώντας σε συνέντευξή του το 2017, στην Καθημερινή, για αυτό το καρέ είχε πει πως «υπήρξαν πάρα πολλές στιγμές που με συγκίνησαν, που με έκαναν να αισθανθώ κομμάτι του όλου πράγματος. Διότι υπάρχει επίσης κάτι άλλο που δεν ξεχνώ ποτέ. Εγώ, όπως και πάρα πολλοί άλλοι άνθρωποι, έχω μέσα μου αίμα προσφυγικό. Η γιαγιά μου ήταν πρόσφυγας από τη Σμύρνη και μου διηγούνταν τι είχε ζήσει η οικογένειά της. Οπότε καταλαβαίνω πολύ καλά τι περνούν σήμερα οι πρόσφυγες. Μια τέτοια στιγμή, λοιπόν, ήταν στην Ειδομένη τον χειμώνα του 2015, όταν είδα αυτόν τον πατέρα που κουβαλούσε μέσα στη βροχή, για πολλά χιλιόμετρα, την κόρη του. Φορούσε μια αυτοσχέδια κάπα από σκουπιδοσακούλες για να προστατεύεται από τη βροχή. Και κάποια στιγμή, πηγαίνοντας προς αυτό που πίστευε ότι ήταν η ελευθερία και η λύτρωση, έσφιξε την κόρη του δυνατά στην αγκαλιά του και τη φίλησε.

«Θα ήθελα να ήμουν αυτός ο πατέρας, νομίζω κάθε παιδί θα ήθελε έναν τέτοιο πατέρα. Αυτή η φωτογραφία αποδεικνύει ότι υπάρχουν σούπερ ήρωες. Δεν φοράει κόκκινη κάπα, αλλά μια μαύρη από πλαστική σακούλα σκουπιδιών. Για 'μενα αντιπροσωπεύει τον οικουμενικό πατέρα και την άνευ όρων αγάπη του πατέρα για την κόρη του», είχε πει σε άλλη του συνέντευξη ο Μπεχράκης.

Όσο για το πώς τραβήχτηκε η φωτογραφία, ο συνεργάτης του Γιάννη Μπεχράκη, Βασίλης Τριανταφύλλου, που ήταν στο πλευρό του επί 30 χρόνια, περιγράφει: «Εκείνο το πρωί φύγαμε από το ξενοδοχείο και ο Γιάννης παραπονιόταν γιατί έβρεχε. Στον δρόμο μας για τα σύνορα είδαμε μια ομάδα προσφύγων και αρχίσαμε να φωτογραφίζουμε. Μετά από κάποια ώρα, του λέω "εντάξει, πάμε". Μου είπε "όχι, όχι, περίμενε, δεν έχω τη φωτογραφία". Περίμενα στο αυτοκίνητο όταν κάποια στιγμή επέστρεψε και μου λέει "οκ, έχω την φωτογραφία". Την έψαχνε αυτή την φωτογραφία». πηγή :https://www.ethnos.gr/ellada/91607_giannis-mpehrakis-enas-hronos-horis-ta-monadika-klik-toy-polybrabeymenoy-fotoreporter