Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

«ΑΙΩΝΙΑ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ …» - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ


 «ΑΙΩΝΙΑ  ΜΕΣΑ  ΜΑΣ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ …»
 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ
 
« ... Κι ανθοβολούνε κρίνα ολάσπρα,
κι απ’ των ψυχών μας το στερέωμα,
σταλάζουν  φως κι ασήμι τ’ άστρα».
     Γ. Βερίτης

         Ασφαλώς  και σήμερα,  που διατελούμε «εν χώρα και σκιά θανάτου» Covit19. Και για λόγους προνοίας μετέχουμε στη Λειτουργία Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς, Θεοφανείων πιστοί 25 στους ενοριακούς Ναούς, ή 50 στους Μητροπολιτικούς. Και να προλάβει ποιος ή πώς. Ή την παρακολουθούμε όσοι πολλοί από Άγιο Γεώργιο-Κωνσταντινούπολη, Φανάρι, Οικουμενικό Κέντρο της Ορθοδοξίας-τηλεοπτικά, αλλά ωσεί παρόντες στο ύψιστο τελούμενο πνευματικά. Όπου ακούγοντας το επιβλητικό Απολυτίκιο της κορυφαίας γιορτής. «Η γέννησίς σου, Χριστέ ο Θεός ημών, ανέτειλε τω κόσμω το φως το της γνώσεως …», νιώθουμε να κυλάει απ’ τα μάτια δάκρυ ευλαβείας διακριτικά. Δώρο ασήμαντο, και ταπεινό, στην αβυσσαλέα Αγάπη του Θεού που γίνεται και ένας από μας, για μας. «Μένων ο ην -Θεός- εγένετο ο ουν ην -άνθρωπος»- «Θεία Ενανθρώπηση». Στο πρόσωπο του αδύναμου νηπίου που ως δείχνει η εικόνα, «εσπαργάνωσεν -η Μεγάλη Μάνα Παναγιά-  και ανέκλινεν εν τη φάτνη» των αλόγων εκεί στη σπηλιά, «ότι ουκ ην αυτοίς τόπος εν τω καταλύμματι»-Λουκ.2,7..
     Συνάμα, ως χριστιανοί ορθόδοξοι δεν παύουμε να πιστεύουμε ότι, ο Τριαδικός Θεός που «Αγάπη- Αγάπη χωρίς όρια-εστί» με το δικό του τρόπο, τρόπο που μόνο το Άγιο Πνεύμα γνωρίζει καλά-«Το γαρ Πνεύμα πάντα ερευνά και τα βάθη του Θεού»-«Το Άγιο Πνεύμα εξετάζει τα πάντα, ακόμα και τα πιο βαθιά κρυμμένα σχέδια του Θεού-1Κορ.2,10-όπως είχε τον πρώτο λόγο στης ιστορίας του κόσμου την αυγή-«Δημιουργία»-έτσι κρατάει και έχει και τον τελευταίο της. Όπερ σημαίνει ότι, κοντά σε άλλα, και αυτό το και παγκόσμιο δεινό αποτελεί δική του «παραχώρηση». Με ανερμήνευτο για μας σε μεγάλο βαθμό το τι, πώς, και γιατί αυτής.
      Βλέπετε. «Εκ μέρους γινώσκομεν και εκ μέρους προφητευομεν»-«Γιατί η γνώση μας και η προφητεία μας περιορίζονται μονάχα σε ένα μέρος της αλήθειας». Αλλά. Όταν έρθη το τέλειον, τότε το εκ μέρους καταργηθήσεται»-«Όταν όμως το τέλειο που περιμένουμε θα ’ρθει, τότε το μερικό θα πάψει να υπάρχει».  Άρα τα όρια γνώσης μας ως ανθρώπων είναι περιορισμένα. «Βλέπομεν γαρ άρτι δι εσόπτρου και εν αινίγματι, τότε δε πρόσωπον προς πρόσωπον»-«Αλήθεια, τώρα βλέπουμε τα πράγματα θαμπά, σαν μέσα από μεταλλικό καθρέφτη, τότε όμως πρόσωπο με πρόσωπο θα δούμε το Θεό». Κατά συνέπεια. «Νυνί δε μένει πίστις, ελπίς, αγάπη, τα τρία ταύτα. Μείζων δε τούτων η αγάπη». Με άλλα λόγια για την πορεία μας σ’ αυτή τη ζωή αρκούν αυτά τα τρία που «θα μείνουν τελικά για πάντα, η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη. Κι απ’ αυτά το πιο σπουδαίο είναι η αγάπη»-1Κορ.13,9κε.
      Στο σημείο αυτό τώρα μπορεί να δώσει χώρο κανείς στον κορυφαίο Γενετιστή Francis Collins, άθεο το πριν, ευτυχήσαντα ή ευλογηθέντα να έχει κάνει άλμα στη χριστιανική πίστη νυν. Αυτός, λοιπόν, ο κορυφαίος ειδικός ερευνητής καταθέτει την ακόλουθη άκρως βαρυσήμαντη επιστημονική ανακοίνωση και παραδοχή : «Δεν υπάρχει τρόπος αυτός ο συγκεκριμένος ιός να είναι αποτέλεσμα ανθρώπινου σχεδιασμού. Μόλις τον εξετάσεις αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό είναι αδύνατο»-δες «Η Δράση μας» τ. 582, σ.317. Που σημαίνει βγαίνουμε και από αυτόν τον αποκηρυγμένο ως δυτικόπληκτο-«Δεκαετία 60»-επιστημονικό δρόμο στα πιο πάνω θεολογικά ! Και ότι, τινάζονται στον αέρα κι από την οδό αυτή οι εμμονές και δοκησισοφίες ευάριθμων γραφικών πια κληρικών της βάσης και της κορυφής. Που, καθώς τους κλείστηκαν όλες οι πόρτες, προσπαθούν να κρατηθούν στην επικαιρότητα αρνούμενοι να κάνουν το εμβόλιο, λες και τους υποχρέωσε κανείς. Και επιμένουν να ανάγουν την ποιότητα, ασφάλεια και ωφελιμότητα αυτού στην και ελληνική κοντά στην παγκόσμια … συμπαιγνία-συνομωσία  ιατρικής κατάφασης επ’ αυτού.
      Σπεύδω, λοιπόν, να προτείνω,  σε όποιον μπορεί ελεύθερος από προκαταλήψεις να διαβάσει το γραφόμενο από Αναστάσιο Αλβανίας, αναστήσαντα με τη Χάρη του Θεού την ισοπεδωμένη και νεκρή δια κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού ορθόδοξη Εκκλησία της όμορης χώρας περί του εμβολίου αυτού. «Είναι συμβολικό ότι το εμβόλιο που αναμένεται να δώσει διέξοδο στην πολύπλευρη αιχμαλωσία μας από τον κορονοϊό, έρχεται στη ζωή μας σαν ιδιότυπο χριστουγεννιάτικο δώρο» !
       Αλλά και, να παρακαλέσω το φίλτατο Ιστολόγο να αναρτήσει το εορταστικό μήνυμα Αρχιεπίσκοπου Αλβανίας Αναστασίου. «Χριστούγεννα 2020, η καθοριστική παρουσία»-«Η Καθημερινή», 25-27.12.20. Όχι για τίποτε πιο πολύ, παρά για την ελπίδα μήπως και δουν όσοι πολλοί έχουν καθαρή καρδιά και ματιά, τι εστί χριστιανική προσέγγιση, γραφή, και διδαχή για πράγματα τόσο δύσκολα, όσο και φοβερά από τον διαπρεπή ορθόδοξο εκκλησιαστικό ηγέτη, στον οποίο κλήρωσε ο Θεός να κατεβεί στη θανατερή δοκιμασία Covit19, αλλά και τον ευλόγησε «να υπερβεί όπως και άλλες και τη χαράδρα αυτή» !    

Με «την αγάπην την πρώτην, ην ουκ αφήκα … «
Αθανάσιος Κοτταδάκης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να είναι μέσα μας τα Χριστούγεννα για να τα μεταδώσουμε και στους γύρω μας.
Το άρθρο το Χριστουγεννιάτικο του Αλβανιας Αναστάσιου σπουδαίο θεολογικό κείμενο.
Σας ευχαριστώ.