Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Η Εορτή του Αγίου Νικοδήμου του Μυροφόρου στο Ζαβλάνι Πατρών

Με τις ευχές του σεπτού Ποιμενάρχου μας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου εορτάσθη πανηγυρικά και εν πληθούση Εκκλησία η μνήμη του Αγίου Νικοδήμου του νυκτερινού μαθητού του Κυρίου στον φερώνυμο Ιερό Ναό του στο Ζαβλάνι Πατρών, Μετόχιο της παλαιφάτου Ιεράς Μονής Μαρίτσης, κτίτωρ του οποίου είναι ο μακαριστός Μητροπολίτης Πατρών κυρός Νικόδημος.
Την παραμονή ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος υπό του Αρχιμ. π. Αμβροσίου Γκουρβέλου, προϊσταμένου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας Πατρών.

Ο ομιλητής ανεφέρθη εις τις τρεις αρετές του Αγίου Νικοδήμου καθώς και των λοιπών Μυροφόρων ανδρών και γυναικών, δηλαδή την τόλμην, την αγάπην και την πίστην προς τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν. Εν συνεχεία επραγματοποιήθη Λιτάνευσις της Σεπτής Εικόνος του Αγίου συνοδεία της Δημοτικής Μουσικής και του συλλόγου των εν Πάτραις Κρητών.
Την κυριώνυμον ημέραν της εορτής ετελέσθη Πανηγυρικόν Ιερατικόν Συλλείτουργον, προεξάρχοντος του Αρχιμ. π. Γερβασίου Παρασκευοπούλου, εφημερίου του Ιερού Μετοχίου, συλλειτουργούντος του πρωτοπρεσβυτέρου π. Νικολάου Γουρδούπη, τ. Δ/ντού Θρησκευτικού σώματος ΓΕΕΘΑ, ο οποίος και εκήρυξε τον θείον λόγον.

Ο ομιλητής ανεφέρθη εις τον βίον του Αγίου, εις την μαθητείαν του παρά του Ιησού Χριστού και εις την ομολογίαν του ενώπιον του Ιουδαϊκού συνεδρίου. Μετά την Θ. Λειτουργίαν ετελέσθη Μνημόσυνον του μακαριστού Μητροπολίτου Νικοδήμου και του ιερομονάχου της Ι. Μονής π. Δαβίδ Χαρτά. Εις την Θ. Λειτουργίαν παρέστη εκ της Ιεράς Μονής ως εκπρόσωπος της καθηγουμένης Αγνής, η μοναχή Μαριάμ.
Το εσπέρας της εορτής ετελέσθη Μ. Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας υπέρ των διδασκόντων και διδασκομένων του Σχολείου Δευτέρας Ευκαιρίας, του οποίου ο Άγιος είναι προστάτης ως νυκτερινός μαθητής του Κυρίου, και θείου κηρύγματος υπό του Αρχιμ. π. Γερβασίου Παρασκευοπούλου και Ιερά Παράκλησις προς τον Άγιον (ποίημα Αρχιμ. π. Νικοδήμου Αεράκη).
Εις τα Ιερά Αναλόγια διηκόνησαν ο κ. Πέτρος Ρηγάτος, Νομικός Σύμβουλος της Ι. Μ. Πατρών και οι κ. Κωνσταντίνος Τσίγγανος και κ. Παναγιώτης Τσίγγανος.
 
Εκ του Ιερού Ναού













Δεν υπάρχουν σχόλια: