Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Του Νιπτήρος. - Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης Πρόδρομος

Του Νιπτήρος.

Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης Πρόδρομος

Πρώτος χρόνος στη Μαύρη Ήπειρο. Μεγάλη Εβδομάδα. Με αφελή ζήλο, με πίστη δυτικοευρωπαϊκού φολκλόρ, νόμιζα ότι η καλύτερη ιεραποστολική πράξη ήταν να πλύνω ως άλλος Χριστός τα πόδια των παιδιών. Ζήτησα βοήθεια στην ετοιμασία της ακολουθίας. Πετσέτες, λεκάνη και νερό. "Νερό για ποιο λόγο" με ρωτούν. "Μα για να πλύνουμε τα πόδια των παιδιών", απαντώ με ύφος δηλώνοντας το αυτονόητο της απάντησης. "Μα πάτερ" μου αντιγυρίζουν "εδώ δεν έχουν να πιουν νερό, στα πόδια τους θα το ρίξουμε;". Και κάπως έτσι, ο ονειροπόλος ιεραπόστολος, έγινε ο τεχνίτης του εφικτού. Και κάπως έτσι η Μεγάλη Εβδομάδα αυτή έγινε η προσωπική μου Πεντηκοστή. Και κάπως έτσι κάποια ποδαράκια έμειναν σκονισμένα και κάποια χείλια δροσίστικαν.

Και κάπως έτσι ο λόγος του Κυρίου: "Τοὺς πτωχοὺς γὰρ πάντοτε ἔχετε μεθ' ἑαυτῶν", βουίζει στα αυτιά μου μέρα νύχτα, χρόνια τώρα.

1 σχόλιο:

Αθανάσιος Κοταδάκης είπε...

Για την ώρα σας θαυμάζω. Αυτό μόνο μπορώ. Για τον αφοπλιστικό ρεαλισμό σας ! Το πιο καλό σήμα προς όλους μας κι από χίλια γράμματα. Και θυμάμαι Παπασαραντόπουλο. «Μνήματα υπάρχουν και στην Αφρική» ! Και. Κοσμά Γρηγοριάτη. «Μεταξύ των Ελλήνων δεν υπάρχουν σχολάζοντες αρχιερείς, αρχιμανδρίται, ιερομόναχοι, μοναχοί, ομοίως και λαϊκοί … με «καιομένην την καρδίαν; … Διατί να μην αφιερώσουν μερικά έτη του υπολοίπου της ζωής των … εις τους Αφρικανούς;» Είναι, βλέπετε, original Σταυρός, όχι erzatz- υποκατάστατο Σταυρού, ο Ιεραποστολικός ανήφορος ! Και οι όντως κλητοί του, της αποκλειστικής εκλογής και ευλογίας του Χριστού ! Και ευτυχώς Εκείνος έχει ευλογήσει την Ορθόδοξη Ιεραποστολική αφύπνιση και ανθοφορία των χρόνων αυτών. Για την ώρα σας θαυμάζω. Αυτό μόνο μπορώ. Και ένα ακόμα. Να σας κρατήσει εκεί τοπικά και τροπικά, με τον ίδιο αφοπλιστκό ρεαλισμό ο Θεός. Αθανάσιος Κοτταδάκης.