Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Έλα Κύριε Ιησού, μην αργείς ! - Αθανάσιος Κοτταδάκης

 
Έλα Κύριε Ιησού, μην αργείς ! 

Αθανάσιος Κοτταδάκης

1. Μητέρα Εκκλησία της Ρωσίας είναι η Κωνσταντινούπολη-Κίεβο 988. Έλληνες κληρικοί του η ηγεσία της, από αυτό η Κανονική ανάδειξη σε Πατριαρχείο της Μόσχας.

2. Έτος 1686 -πάνω από δυο αιώνες σε Οθωμανικό ζυγό, ο Πατριάρχης Διονύσιος Δ΄ αποφασίζει «να δοθεί … το Κίεβον επιτροπικώς τω Μοσχοβίας δια την κατέχουσαν τυραννίδα, έως ημέρας επισκέψεως θείας». Με βασικό όρο που κρατούσε την Κανονική υπαγωγή στη Μητέρα Εκκλησία τη μνήμη –«εν πρώτοις μνήσθητι Κύριε …» -του Κωνσταντινουπόλεως στη Λειτουργία.

3. Αυτό οι της Μοσχοβίας καταπάτησαν αυθαίρετα παρευθύς για ευνόητους λόγους. Αλλά ! «Το εξ αρχής ανυπόστατον ου βεβαιούται τη χρονία παραδρομή», ορίζει το Ρωμαϊκό Δίκαιο που δέχονται και οι Ιεροί Κανόνες. Δηλαδή, το δικό μου είναι πάντα δικό μου. Δεν παύει να είναι δικό μου, αν για σοβαρό λόγο και για ορισμένο χρόνο ανέθεσα τη διαχείρισή του σε άλλον !

4. Υπό τον Οθωμανικό-Τουρκικό ζυγό το Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά το 1686 συνέχισε τη σταυρική μαρτυρία στην Πρωτοπορία της Ορθόδοξης Ανατολής-primus inter pares-και τη συνεχίζει υπεράξια έως σήμερα.

Στο μεταξύ η Ρωσική πλευρά κατέβασε την ανυπόστατη θεωρία της «Τρίτης Ρώμης», λες και υπάρχει δεύτερη ! Η Κωνσταντινούπολη είναι «η Νέα Ρώμη, ισότιμη με την παλαιά» ! Και βέβαια ακολούθησαν τα 70 χρόνια του … ευγενούς Λένιν-Στάλιν κλπ. μονοδιάστατου ολοκληρωτισμού, που βέβαια είχαν κάθε λόγο να υιοθετήσουν τα περί Τρίτης Ρώμης.

5. Όλων αυτών λαμβανομένων υπόψη, όταν μετά την πτώση της Σοβιετίας τα υπ’ αυτήν κράτη απέκτησαν αυθυπαρξία, το αυτό και η Ουκρανία, ύστερα από συνεχή αιτήματα έκρινε και αποφάσισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο να ρυθμίσει ως ρύθμισε το θέμα της Ουκρανικής Εκκλησίας. Γνωστού όντως ότι για λόγους πολιτικούς, όχι εκκλησιαστικούς, οι σλαβικές Εκκλησίες θα παρασταθούν με την ομόφυλη-παρά την καταδίκη του εθνοφυλετισμού-μεγάλη αδελφή Μόσχα !

6. Τώρα, σήμερα, δηλαδή, τι να πει κανείς για των Πασών των Ρωσιών, παρά να αναρωτηθεί αν μπορεί Επίσκοπος του Ιησού Χριστού να φορτώνεται την ευθύνη για το αίμα που χύνεται ένθεν κακείθεν άδικα, ανεύθυνα(;), απερίσκεπτα, τις καταστροφές, τα αμοιβαία μίση τα … ομόφυλα, τα … αδελφικά!

7. Όσο για το γνωστό ιερέα, τι να πω, έχω κάνει τόσες αναρτήσεις παλιά. Και όταν έλεγε ότι ο τότε Γέροντας Παΐσιος διέκοψε το μνημόσυνο του Πατριάρχη Αθηναγόρα, ενώ και δεν ήταν παπάς, και το αντίθετο, ως του ζήτησε ο γνωστός Αγιορείτης Ηγούμενος Βασίλειος-Γοντικάκης-έχει συνυπογράψει Επιστολή του υπέρ του Αθηναγόρα ! Ότι έδειχνε την Ορθοδοξία του κάνοντας Ανάσταση στις 12 τα μεσάνυχτα σε κάποιο Μοναστήρι -παρόντος δυστυχώς και του αείμνηστου γαμπρού μου-ανθιστάμενος τάχα μου στον Καίσαρα, στον οποίο βέβαια ο Επίσκοπος του είχε … υποκύψει και υποταχτεί ! Ή ότι για τους άλλους ήταν αντί-εμβολιαστής, ενώ ως έχει γράψει ο π. Κωνσταντίνος, που του απευθύνει και ερώτημα βαρύ, για τον εαυτό έσπευσε στο Νοσοκομείο…
Έλα Κύριε Ιησού, μην αργείς ! Τα έχουμε κάνει θάλασσα, δηλαδή.

Αθαν. Κοτταδάκης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα γράφεις αλλά δεν έχεις καταλάβει κ. Κοτταδάκη ότι είναι κουφός αυτός ο αγωνιστής της 12ης ώρας και δεν γνωρίζει ούτε την νοηματική οπότε παπαγαλίζει όσα κατεβάζει η κούτρα του.